"Norvik banka": "Winergy" lietā pēdējā laikā sasniegts pozitīvs progress

Rīga, 2.sept., LETA. Pēdējā laikā sasniegts pozitīvs progress vēja enerģijas attīstītājas un ražotājas SIA "Winergy" lietā - atcelti aresti uz "Winergy" piederošo īpašumu, teikts "Norvik bankas" mājaslapā publicētā paziņojumā.

Atcelti aresti uz trim vēja ģeneratoriem, vienu apakšstaciju, naudas līdzekļiem, turklāt atbrīvotas nākamās naudas plūsmas no visa vēja parka.

Pašlaik starp "Winergy" un banku noslēgta vienošanās par parāda restrukturizāciju, atbilstoši kurai atbrīvotās naudas plūsmas novirzītas aprēķināto procentu un kredīta pamatsummas daļas dzēšanai.

"Winergy" tīrā naudas plūsma, kas gūta no saimnieciskas darbības - vairāk nekā četri miljoni eiro gadā -, ļaus uzņēmumam nākotnē pilnībā dzēst visas kredītsaistības un samaksāt procentu ienākumus, ko paredz kredītlīgums, teikts "Norvik bankas" paziņojumā.

Vienlaikus norādīts, ka daļa no "Winergy" piederošā īpašuma joprojām ir arestēta. Banka kopā ar "Winergy" turpina strādāt pie pilnīgas aktīvu atbrīvošanas tuvākajā laikā. ""Norvik banka" kā cietusī puse jebkurā gadījumā atgūs pilnas tiesības uz šiem aktīviem, kad noslēgsies tiesas prāva, jo minētie aktīvi tika arestēti ar vienīgo mērķi - kompensēt bankas kā cietušās puses mantiskās intereses," teikts bankas paziņojumā.

"Norvik banka" nesen saņēmusi piedāvājumu no potenciālā ASV investora par šo aktīvu iegādi par 59 miljoniem eiro ar nosacījumu, ka visas tiesas prāvas noslēgsies līdz šā gada oktobrim. Tādējādi "Norvik banka" saredz diezgan ātru šīs situācijas atrisināšanas iespēju, ja Latvijas tiesiskā sistēma strādās atbilstoši Eiropas Savienības un OECD standartiem un nepieļaus šajā lietā situācijas atkārtošanos, kad tiek pieļautas rupjākās kļūdas un pārkāpta likumdošana un gan kreditora, gan cietušās puses tiesības, teikts bankas paziņojumā.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka savulaik "Winergy" un "Norvik banka" noslēdza aizdevuma līgumus. Pēcāk starp "Norvik banku" un "Winergy" izvērtās konflikts un sākās tiesvedības. Taču pērnruden "Winergy" un "Norvik banka" vienojās par visu strīdu izbeigšanu.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem "Winergy" īpašnieks pašlaik ir Britu Virdžīnu salās reģistrēts uzņēmums "Ansager Global Limited". "Winergy" vienīgais valdes loceklis ir Igors Smoļins, kurš ir arī "Norvik bankas" padomes priekšsēdētāja vietnieks.

"Norvik banka" šā gada pirmo pusgadu noslēgusi ar 10,89 miljonu eiro peļņu, liecina bankas neauditētais finanšu pārskats.

Lielākais "Norvik bankas" akcionārs tieši un netieši ir Krievijas un Lielbritānijas pilsonis Grigorijs Guseļņikovs.

Pirmā ceturkšņa beigās "Norvik banka" bija pēc aktīviem astotā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.