"Latvijas Pienam" pērn apgrozījuma kritums un zaudējumu pieaugums

Rīga, 1.aug., LETA. Jelgavas piena pārstrādes rūpnīca SIA "Latvijas Piens" pagājušajā gadā strādājusi ar 11,82 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 58% kritums salīdzinājumā ar 28,33 miljonu rādītāju 2014.gadā, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma zaudējumi pieauguši līdz 2,47 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 1,26 miljonu eiro zaudējumiem 2014.gadā.

Kā norādīts vadības ziņojumā, pērn pasaules tirgos saruka realizācijas cenas sieriem, sasniedzot visu laiku zemākos rādītājus, kas savienojumā ar Krievijas embargo negatīvi ietekmēja uzņēmuma finanšu rādītājus. Turklāt otro gadu pēc kārtas turpināja samazināties arī industriālo produktu cenas, līdz ar to "Latvijas Piens" atteicās no šo produktu ražošanas un pārgāja tikai uz siera ražošanu.

Tāpat 2015.gadā par maksātnespējīgu kļuva lielākais akcionārs - piena kooperatīvs "Trikāta KS", kas nozīmēja rūpnīcas jaudu ievērojamu samazināšanos līdz brīdim, kad par akcionāru 2016.gada 30.martā kļuva graudkopības kooperatīvs "Latraps".

Reaģējot uz būtiskām izmaiņām nozarē, "Latvijas Piens" pērn turpināja jaunu eksporta tirgu meklējumus, sākot produktu tirgošanu Zviedrijā, Taivānā, Saūda Arābijā. Aktīva sadarbība tika sākta ar partneriem Itālijā un Grieķijā. Uzlabojoties situācijai nozarē, uzņēmums plāno zaudējumus segt ar nākamo gadu peļņu, koncentrējoties uz produkcijas klāsta paplašināšanu, eksporta tirgiem, kā arī ražošanas pakalpojumu sniegšanu izejvielas pārstrādē.

"Latvijas Piena" pamatkapitāls ir 8 239 300 eiro, nodarbināto skaits pērn - 111 darbinieki.

Kā ziņots, "Latrapam" pieder 79,84% rūpnīcas kapitāldaļu, bet pārējiem līdzīpašniekiem - piensaimnieku kooperatīvam "Dzēse" un Vidzemes graudkopības kooperatīvam VAKS - attiecīgi 16,52% un 3,64% kapitāldaļu.

Jau vēstīts, ka 14,79 miljonus eiro vērtā "Latvijas Piena" rūpnīca darbu sāka 2012.gadā. Kooperatīva biedru līdzfinansējums ir 1,42 miljoni eiro, kredīts bankās - aptuveni 9,24 miljoni eiro, bet Eiropas Savienības fondu finansējums - aptuveni 4,26 miljoni eiro. "Latvijas Piens" arī ir saņēmis valsts garantēto atbalstu - 7,11 miljonus eiro, par kura neatmaksāto pamatsummu - 5 027 473 eiro - 2015.gada 28.jūlijā valdība lēmusi piešķirt kredītbrīvdienas.

Rūpnīcas finansiālās problēmas tās vadība iepriekš skaidroja ar nepārdomātu fokusēšanos uz industriālo produktu ražošanu, kam pusotra gada laikā pasaules tirgos krasi samazinājās cena.