Pretvēža zāļu ražotājs saņem 50 000 eiro medikamenta komercializācijas startam ES tirgū

Rīga, 19.jūl., LETA. Pretvēžu zāļu ražotāja, holdinga "Rigvir" uzņēmums SIA "Latima" ir ieguvis Eiropas Komisijas (EK) programmas "Horizon 2020" grantu 50 000 eiro apjomā pretvēža medikamenta komercializācijai Eiropas Savienības (ES) tirgū, aģentūru LETA informēja holdinga finanšu direktors Kārlis Urbāns.

Viņš norādīja, ka medikaments ir reģistrēts trīs pasaules valstīs, savukārt pārējiem pacientiem viroterapija ar "Rigvir" ir pieejama tikai ar medicīnas tūrisma palīdzību. Savukārt šis grants būs pirmais solis, lai tuvākajos sešos mēnešos finansētu medikamenta sertifikācijai nepieciešamos izdevumus.

"Tad startēsim nākamajā programmā, un cerams, ka ar šo grantu palīdzību "Rigvir" kļūs maksimāli plaši pieejams vēža pacientiem visā Eiropā," sacīja Urbāns.

"Horizon 2020" ir vērienīgākā EK pētniecības un inovācijas programma, kuras budžets sasniedz 80 miljardus eiro septiņiem gadiem. "Latima" finansējumu ir ieguvusi apakšprogrammā "Atbalsts biotehnoloģijām, lai veicinātu jaunu produktu noietu Eiropas tirgū". Šo programmu administrē EK, un to var izmantot dalībnieki no visas ES.

Kā ziņots, viroterapija ir unikāla vēža ārstēšanas metode, kurā tiek izmantots īpašs onkolītisks vīruss "Rigvir", kurš spēj atrast un iznīcināt ļaundabīgā audzēja šūnas cilvēka organismā. Viroterapija atzīta par efektīvu, saudzīgu un drošu vēža ārstēšanas metodi, kas uzlabo pacienta dzīvildzi un dzīves kvalitāti. Vīrusu "Rigvir" sešdesmitajos gados atklāja profesore Aina Muceniece.

Kopš 2011.gada tas ir pilnībā kompensēts Latvijas pacientiem ar ādas melanomu. Savukārt 2015.gadā vēža viroterapija tika iekļauta ādas vēža un melanomas ārstēšanas klīniskajās vadlīnijās.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Rigvir" pērn apgrozīja 533 055 eiro un nopelnīja 160 312 eiro. SIA "Rigvir" dibināta 2014.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro. "Rigvir" īpašnieki ir Auziņš - 51%, Dite Venskus - 40%, Ivars Kalviņš - 3%, Andrejs Nollendorfs - 3% un Katrīna Pumpuriņa - 3%.