KP atļauj internetveikala "tehnoland.lv" operatoram vienoties par franšīzes sistēmas izveidi

Rīga, 29.jūn., LETA. Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu atļaut elektronisko mājsaimniecības ierīču vairumtirdzniecības uzņēmumam, internetveikala "tehnoland.lv" operatoram SIA "Proks" vienoties par franšīzes līgumu noslēgšanu ar deviņiem uzņēmumiem, aģentūru LETA informēja KP.

Vienošanās gaitā "Proks" uzņēmuma izveidotā mājsaimniecības elektronisko preču mazumtirdzniecības tīkla "Neta" franšīzes ietvaros noslēgs līgumus ar SIA "Linda-1", SIA "Kvarcs", SIA "INK-99", SIA "Alete", SIA "Falkors", Aulejas pagasta zemnieku saimniecību "Jaunzemji", SIA "AK Optimus", kā arī ar SIA "Elektrons & K" un SIA "TCA". Mazumtirgotājiem pieder veikali dažādās Latvijas pilsētās un/vai internetveikali.

Izmantojot vienotu zīmolu, franšīzes tīkla ietvaros uzņēmumi plāno nodrošināt klientu apkalpošanu pēc vienotiem principiem. Ziņojumā sniegtā informācija liecina, ka vienošanās tiks īstenota trīs gadu garumā, proti, līdz 2019.gada vasarai.

Izvērtējot vienošanos, KP nekonstatēja, ka tās mērķis ir konkurences ierobežošana. Tāpat KP secina, ka vienošanās paaugstinās mazumtirdzniecības kvalitātes standartus franšīzes ņēmēju veikalos, paaugstinās to konkurētspēju, kas veicinās mājsaimniecības elektronisko preču tirgošanas kvalitātes uzlabošanu kopumā, un tādējādi radīs labumu patērētājiem.

"Proks" nodarbojas ar elektronisko mājsaimniecības ierīču vairumtirdzniecību, kā arī tas ir internetveikala "tehnoland.lv" operators. Tikmēr franšīzes ņēmējiem vismaz viens no darbības veidiem ir mājsaimniecības elektronisko preču mazumtirdzniecība.

KP skaidroja, ka konkurences tiesības atļauj tādas konkurentu vienošanās, kuras veicina preču ražošanas vai realizācijas uzlabošanu vai ekonomisko attīstību, radot labumu patērētājiem. Būtiski, ka šīs vienošanās nedrīkst uzlikt iesaistītajiem uzņēmumiem ierobežojumus, kuri nav nepieciešami minēto mērķu sasniegšanai, kā arī nedrīkst likvidēt konkurenci ievērojamā konkrētā tirgus daļā.

SIA "Proks" dibināta 1992.gadā, tā pamatkapitāls ir 384 174 eiro, liecina SIA "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma īpašnieki ir Anatolijs Prohorovs (74,95%), SIA "Proks Management" (20,27%) un Andrejs Prohorovs (4,79%).

2014.gadu uzņēmums noslēdza ar 107 029 331 eiro apgrozījumu un 1 799 182 eiro peļņu.