Graudu kooperatīvs "Vaks" pērn strādājis ar 36% apgrozījuma pieaugumu

Rīga, 9.jūn., LETA. Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Vaks" apgrozījums pagājušajā gadā sasniedzis 61,312 miljonus eiro, kas ir par 36% vairāk nekā 45,121 miljons eiro 2014.gadā, liecina "Firmas.lv" dati.

Kooperatīva peļņa nedaudz sarukusi un bija 967 296 eiro salīdzinājumā ar 993 152 eiro iepriekšējā gadā.

Kā norādīts vadības ziņojumā, apgrozījuma pieaugumu veicināja labā graudu un rapša raža, kā arī investīcijas attīstībā un biedru skaita pieaugums. Plānots, ka peļņa pilnībā tiks ieguldīta kooperatīva attīstībā.

Vienlaikus norādīts, ka šā gada darbības rezultātus grūti prognozēt, jo graudu cenas biržās joprojām ir svārstīgas ar lejupslīdes tendenci, turklāt riskus palielina neprognozējamie politiskie riski un ar tiem saistītas valūtu svārstības.

Šogad plānotas investīcijas graudu pirmapstrādē un loģistikā. Tāpat plānots nākamajiem gadiem izstrādāt jaunu graudu iepirkšanas modeli, kas mazinātu kooperatīva riskus neprognozētas graudu tirgus cenas samazinājuma gadījumā un stabilizētu ienākumus.

"Vaks" pamatdarbības vieta ir Valmierā, bet kooperatīvam ir trīs pastāvīgi strādājošas struktūrvienības - Varakļānos, Gulbenes novada Beļavā un Burtnieku novada Matīšos. Kooperatīvam pieder 100% daļu SIA "Lauce", 55% daļu SIA "Tēraudiņi", kā arī 5,87% daļu rūpnīcā "Latvijas Piens".

"Vaks" aktīvi darbojas kopš 1999.gada. Kooperatīvs ir Vidzemes un Latgales lauksaimnieku uzņēmums, kurš izveidojis sistēmu, kas nodrošina savu biedru izaudzētās produkcijas pirmapstrādi, uzglabāšanu, realizāciju un eksportu. Kooperatīvā apvienojušās 435 saimniecības. Kooperatīva ilggadīgs vadītājs ir Indulis Jansons.