"Rietumu banka" izstājas no Latvijas Komercbanku asociācijas

Rīga, 9.marts, LETA. Pēc aktīviem trešā lielākā Latvijā strādājošā banka AS "Rietumu banka" vakar paziņojusi par izstāšanos no Latvijas Komercbanku asociācijas.

"Rietumu bankas" lēmums ir saistīts ar pašas bankas biznesa mērķiem un tam nav sakara ar Komercbanku asociācijas darbības aktualitātēm un dienaskārtības jautājumiem, teiks Komercbanku asociācijas paziņojumā medijiem.

Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis vērš uzmanību, ka asociācija pēc šī "Rietumu bankas" lēmuma turpina pārstāvēt absolūti lielākās Latvijas banku nozares daļas intereses valsts un pašvaldību institūcijās un uzņēmēju organizācijās, lai sasniegtu kopējos mērķus - veicināt visas Latvijas tautsaimniecības un banku nozares attīstību. Komercbanku asociācijas darba kārtībā un darba ritmā nebūs nekādu izmaiņu.

Pašlaik Latvijas Komercbanku asociācijā ir 23 biedri, no tiem 20 biedri ir Latvijā reģistrētās bankas un ārzemju banku filiāles, bet trīs ir asociētie biedri.

"Rietumu banka" specializējas lielu uzņēmumu un turīgu privātpersonu apkalpošanā. Banka strādā Baltijas valstīs, Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā, Eiropas valstīs un citos reģionos.

"Rietumu banka" pērn strādāja ar 72 miljonu eiro peļņu, bet koncerna peļņa bija 70 miljoni eiro.

Lielākie bankas akcionāri pērn bija "Boswell (International) Consulting Limited" - 33,22%, SIA "Esterkin Family Investments" - 33,12%, SIA "Suharenko Family Investments" - 17,34%. Pēc "Firmas.lv" datiem, "Esterkin Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet "Suharenko Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Arkādijs Suharenko.

Komercbanku asociācijas prezidents Bičevskis iepriekš intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka rosinās asociācijas biedrus diskutēt par augstākiem pašregulācijas standartiem nozarē. Valstīs, kur banku sektora reputācijai ir pietiekami augsti riski, piemēram, Šveicē, Anglijā, Luksemburgā, Lihtenšteinā, Nīderlandē, ir daudz vairāk izstrādāti industrijas iekšējie standarti un biznesa prakses standarti, stāstīja Bičevskis.