"Cadets de Gascogne" līdzīpašnieks: Arvien grūtāk atrast darbiniekus

Rīga, 26.febr., LETA. Latvijā pēdējos gados kļuvis arvien grūtāk atrast darbiniekus, žurnālistiem sacīja franču maiznīcas "Cadets de Gascogne" līdzīpašnieks Bernārs Laranē.

Pēc viņa teiktā, ja pirms gadiem četriem uz sludinājumu par vakanci tika saņemtas 50 atbildes, tad pašlaik gadās, ka uz izsludināto vakanci neatsaucas neviens.

Kopumā par savu biznesu Laranē ir pozitīvi noskaņots un saskata labas perspektīvas arī turpmākajam darbam. Viņš atzina, ka kopš ekonomiskās krīzes ir samazinājusies īres maksa. Uzņēmējs domā, ka arī turpmāk komercplatību īres cenas īpaši necelsies.

Ir samazinājušās izejvielu cenas. Kruasānu cepšanai nepieciešamais sviests maksā daudz lētāk, kopš to vairs nevar eksportēt uz Krieviju, atzina maiznīcas līdzīpašnieks.

Laranē stāstīja, ka kopš ekonomiskās krīzes laikiem "Cadets de Gascogne" apgrozījums katru gadu audzis. Šogad janvārī gan kāpums bijis tikai 1% apmērā. Uzņēmējs vērtēja, ka tas ir slikts rādītājs, jo parasti kāpums ir daži procenti un izaugsme ir straujāka nekā inflācija.

Pašlaik "Cadets de Gascogne" tīklā Rīgā ir sešas kafejnīcas. Laranē atzina, ka baidās no kredītiem, jo sevišķi kopš krīzes laikiem, kad daudzi vairs nespēja tikt galā ar saviem kredītmaksājumiem, tāpēc viņš ir piesardzīgs un nevēlas izmantot banku aizdevumus. Uzņēmējs arī neplāno paplašināt darbību ārpus Rīgas.

Pirmā Laranē maiznīca gan bijusi ārpus Rīgas, proti, pirms 16 gadiem tika atvērta maiznīca Piņķos, taču 2004.gadā tā tika slēgta, jo neatbilda Eiropas normatīviem.

Laranē cer, ka varēs darboties maiznīcu un kafejnīcu biznesā vēl ilgu laiku. Viņš gan atzina, ka ne visiem francūžiem sekmējies ar biznesu Latvijā. Gadu gaitā vairāki francūži mēģinājuši atvērt restorānus, bet tagad no tiem visiem palikuši tikai divi - "Cadets de Gascone" un restorāns "Ratatui".

"Cadets de Gascogne" līdzīpašnieks atzina, ka Latvijā ar nodokļiem ir vieglāk tikt galā nekā Francijā - nodokļi ir zemāki nekā Francijā, kā arī sadarbība ar Valsts ieņēmumu dienestu ir vienkāršāka.

Arī kafejnīcu apmeklētāji Latvijā un Francijā atšķiras, proti, Latvijā kafejnīcas apmeklē dažādu vecumu klienti, arī bērni, kamēr Francijā klientu loks ir šaurāks.

"Cadets de Gascogne" pagājušā gada finanšu dati vēl nav pieejami. 2014.gadā uzņēmums strādāja ar 860 502 eiro apgrozījumu un 171 163 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" datubāze. Uzņēmuma īpašnieki uz pusēm ir Laranē un Roberts Vincents Reinharts Viktors Bejelērs.