papildināta - Apcietināta "Valsts nekustamo īpašumu" amatpersona par patvaļīgu piekļūšanu datu sistēmai, kas saistīta ar valsts militāro drošību

(Pievienots teksts no 10.rindkopas.)

Rīga, 10.febr., LETA. Valsts policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) amatpersonu, kura patvaļīgi bija piekļuvusi automatizētai datu apstrādes sistēmai, kas apstrādā informāciju, kura saistīta ar valsts ekonomisko un militāro drošību.

Portāls "pietiek.com" raksta, ka VNĪ Attīstības pārvaldes direktors Vjačeslavs Kostigovs ir atlaists no darba, turklāt tas noticis pēc tam, kad viņu aizturējusi Valsts policija.

VNĪ pārstāvis Arnis Blodons aģentūrai LETA apstiprināja, ka Kostigovs VNĪ vairs nestrādā, taču sīkākus komentārus par atlaišanas iemesliem neminēja, solot plašāku informāciju sniegt vēlāk.

4.februārī Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas darbinieki saņēma informāciju no VNĪ par notikušu drošības incidentu uzņēmuma informācijas sistēmā. Saņemtā informācija liecināja, ka VNĪ, veicot regulāru un sistemātisku kontroli iekšējās informācijas sistēmas apritē esošo dokumentu plūsmām, konstatēja, ka viena no VNĪ amatpersonām, kas bija pieņemta darbā uz pārbaudes laiku, patvaļīgi piekļuvusi automatizētajai datu apstrādes sistēmai, kas apstrādā informāciju, kura saistīta ar valsts ekonomisko un militāro drošību, aģentūru LETA informēja Valsts policija.

Policijā par notikušo nekavējoties tika sākts kriminālprocess, un nepilnas diennakts laikā izmeklētājiem izdevās pārtraukt patvaļīgo piekļuvi, nobloķēt un pilnībā atgūt pretlikumīgi iegūto informāciju, kas saistīta ar valsts ekonomisko un militāro drošību. Diennakts laikā tika veiktas arī vairākas sankcionētas kratīšanas un speciālās izmeklēšanas darbības, kā arī tika aizturēts 1964.gadā dzimušais VNĪ darbinieks, kurš tajā brīdī slēpās kādā dzīvoklī Rīgā.

Turpmākās izmeklēšanas laikā policijas darbinieki nostiprināja pierādījumus un, ņemot vērā to, ka aizdomās turētā persona slēpās, lūdza tiesu piemērot drošības līdzekli apcietinājumu. 7.februārī aizdomās turētais vīrietis apcietināts.

Drošības incidentu un potenciālo apdraudējumu valsts ekonomiskajai un militārajai drošībai izdevās novērst, pateicoties VNĪ savlaicīgai reaģēšanai, kā arī policijas izmeklētāju veiksmīgajai sadarbībai ar elektronisko sakaru komersantiem.

Persona tiek turēta aizdomās pēc diviem Krimināllikuma pantiem - par patvaļīgu piekļūšanu automatizētas datu apstrādes sistēmas resursiem, kuri saistīti ar valsts ekonomisko un militāro drošību, kā arī par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Krimināllikumā par šādiem noziegumiem paredzētais maksimālais sods attiecīgi ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem un trim gadiem.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka 1964.gadā dzimušais Vjačeslavs Kostigovs iepriekš ir ieņēmis valdes locekļa amatu vairākās nekustamo īpašumu firmās, kuras saistītas ar Lietuvas tirdzniecības centru pārvaldītāja "Akropolis Group" attīstības plāniem Latvijā. Tā līdz 2008.gada novembrim Kostigovs bija valdes loceklis SIA "Maskavas NIP" un SIA "Daugavgrīvas NIP". Savukārt līdz 2009.gada janvārim viņš bija SIA "Akropolis LV" valdes loceklis.

Kostigovs patlaban ir fonda "Ģimenei" vienīgā amatpersona un cieši saistīts ar draudzi "Jaunā paaudze". Kostigovs ir arī Latvijas Kristīgā radio ierakstu studijas menedžeris. Tāpat Kostigovs ir kristīgās mūzikas portāla "Maranathamusic.lv" idejas autors un ilggadīgo Ģimenes svētku izpilddirektors. Kostigovs ir arī grāmatas "Iespējams, visi jautājumi par desmito tiesu un ziedojumiem" autors, liecina internetā pieejamā informācija.