Asociācija: Auto tirdzniecības biznesa apvienošana ir svarīgs faktors konkurētspējīgas cenas nodrošināšanai

Rīga, 2.febr., LETA. Apvienošanās auto tirdzniecības tirgū ir svarīgs faktors kvalitatīva pakalpojuma, kā arī konkurētspējīgas cenas nodrošināšanai un pērn labs šāds piemērs bija "Auto halles" biznesa nonākšana itāļu zīmolu dīlera pārziņā, aģentūru LETA informēja Latvijas Auto asociācijā.

Līdz ar to kompānijas "Autobrava" zīmolu portfelī tagad ir atrodami ne tikai "Fiat", "Lancia", "Alfa Romeo" un "Chrysler", bet arī "Hyundai", "Suzuki", "SsangYong" un "Isuzu". Šim darījumam esot vairāku veidu ietekme uz Latvijas auto nozari.

Latvijas jaunu auto tirgus esot vairākkārt mazāks par tirgotāju un pakalpojumu sniedzēju pieejamo jaudu. Savulaik tas esot ticis ievērojami pārinvestēts, un tas esot tikai loģiski, ka notiek uzņēmumu apvienošanās, tādējādi kļūstot atbilstošākiem faktiskajai tirgus situācijai. Tas arī liecinot par zināmu tirgus nobriešanu.

Tāpat šis darījums esot izveidojis vislielāko multizīmolu pārstāvi Latvijā. Daļa no pārstāvētajiem ražotājiem Latvijā ir nišas zīmoli.

Kā skaidro asociācijā, vēsturiski igauņu investori ir uzskatījuši Latvijas auto tirgu par gana atraktīvu investīciju izvietošanas vietu. Šajā darījumā Igaunijas investori izšķīrās par biznesa pārdošanu Lietuvas investoriem un pašiem aiziet no Latvijas auto tirgus.

Kā ziņots, "Autobrava" arī 2015.gadā atbilstoši ilgtermiņa stratēģijai turpināja attīstīties un augt, pievienojot pārstāvēto zīmolu portfelim "Hyundai", "Isuzu", "Suzuki" un "SsangYong" automašīnas.

"Autobrava" pieder Lietuvas uzņēmumu grupai "Modus Group".

"Autobrava" auto tirgū darbojas piekto gadu. 2014.gadā uzņēmums pārdeva 442 automašīnas, kas ir par 29% vairāk nekā 2013.gadā. 2014.gadā kompānija audzējusi apgrozījumu par 49%, liecina "Firmas.lv" informācija. 2014.gadā apgrozījums sasniedza 5,6 miljonus eiro, bet peļņa bija 114 046 eiro. "Autobrava" pamatkapitāls ir 2846 eiro, visu daļu īpašniece ir Lietuvā reģistrēta kompānija "Inter Krasta".

"Auto halles" apgrozījums 2014.gadā sasniedza 13,55 miljonus, un tā strādāja ar 232 433 eiro zaudējumiem. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 156 400 eiro. 50% uzņēmuma daļu pieder Igaunijā reģistrētai kompānijai "Elke Investeeringute Aktsiaselts", 46% - Somijā reģistrētajai "Bassadone Automotive Nordic Oy", bet 4% - Gibraltārā reģistrētajai "Star Project Vehicles Ltd".