Osmanis: izglītības jomā situācija ir ārkārtīgi bēdīga

"Mūsu resurss ir izglītoti cilvēki, šajā jomā situācija ir ārkārtīgi bēdīga. Izglītības un Zinātnes ministrija veselu gadu nespēj nolemt vai fizikas eksāmenam, bez kura Latvija nespēj attīstīties un būt konkurētspējīga, jābūt obligātam," tā trešdien, 3.decembrī, par izglītību un tās nozīmi inženierijas uzņēmējdarbībā "Latvijas Biznesa gada pārskats" projekta ietvaros rīkotajā paneļdiskusijā televīzijas studijā "Rīga24" radījumā "Latvijas biznesa gads" norādīja SIA "Hanza Elektronika" vadītājs Ilmārs Osmanis.

Kā pilsētas informācijas portālu tīkls Pilseta24.lv uzzināja diskusijā, uzņēmējs Osmanis uzskata, ka valdībai finanšu līdzekļi jāatvēl izglītības kvalitātes celšanai, nevis šauru nozaru uzņēmumu glābšanai. 

"Tie, kas šobrīd iestājas vidusskolā, darba tirgū ienāks ap 2020. vai 2025.gadu. Katru gadu krītas to skolēnu skaits, kas kārto eksāmenu fizikā. Tas parāda, ka daudzi nezina fiziku un nav spējuši noķert tās zināšanas. Latvija pēc absolūtajiem skaitļiem uz viena skolēna apmācīšanu tērē pusi no Eiropas vidēja rādītāja. Ja būtu efektīvi strukturāli pareiza izglītība, arī skolotāji varētu saņemt uz pusi vairāk," tā trūkumus izglītības sistēmā komentē Osmanis.

Izglītības jautājumi uzņēmējam aktuāli, jo, vadot uzņēmumu SIA "Hanza Elektronika", kas nodarbojas ar elektronisko ierīču un komponenšu ražošanu, Osmanis novērojis studentu trūkumu eksaktajās zinātnēs.

"Izglītoti jaunieši mūsu nozarē ir tas pats, kas mežs kokrūpniecībā," min Osmanis.

Par turpmāko inženierijas nozares uzņēmumu attīstību Osmanis norāda, lai gan 2014.gads bijis pārmaiņu laiks, augsto tehnoloģiju ražošanas uzņēmumiem biznesa attīstībai ierobežojumi nav.

Biznesa attīstību šajā nozarē ietekmējot spēja radīt jaunus produktus, taču Osmanis uzsver, ka ilgtspējīgai ekonomikas attīstībai valdībai jārisina strukturālie jautājumi izglītībā, kā arī jāsniedz atbalsts uzņēmējiem.