Pēc Krievijas embargo arī mazie pārtikas uzņēmumi pievērsušies eksportam

"Eiropas tirgus tagad ir pārsātināts un Krievija uzlikusi embargo. Mazie uzņēmumi, kuri līdz šim par eksportu nedomāja, tagad par to domā, jo saasinājies arī iekšējais tirgus. Šeit labi ir tas, ka viņi var dabūt valsts atbalstu sertifikācijā, kas palīdz īstenot eksportu," tā par Latvijas pārtikas ražotāju uzņēmumi izaicinājumiem  pēc Krievijas embargo stāsta Latvijas Pārtikas ražotāju federācijas vadītāja Ināra Šure.

Kā pilsētas informācijas portālu tīkls Pilseta24.lv uzzināja "Latvijas Biznesa gada pārskats" projekta ietvaros rīkotajā paneļdiskusijā televīzijas studijā "Rīga24" radījumā "Latvijas biznesa gads", 2013.gadā Latvijas pārtikas ražotāju uzņēmumu eksports uz Krieviju bijis aptuveni 600 miljonu apmērā, šogad tā apjoms sasniedzis 70 līdz 100 miljonus eiro.

"Panika noteikti nav, bet ietekme uz uzņēmējiem, kuri bija lielākie eksporta veidotāji, noteikti ir. Ja pirmais pusgads parādīja, ka mēs piedzīvosim pieaugumu, tad tagad izaicinājums ir noturēt eksportu," norāda Šure.

Tāpat Šure min, ka Krievijas embargo Latvijas pārtikas ražotāju uzņēmumus gala rezultātā ietekmēs pozitīvi.

"Kad embargo noņems mums būs jau jauni eksporta tirgi, savukārt, iespiesties atpakaļ vecajos būs bez šaubām grūti, bet tas notiks ar jau iepriekšēju pieredzi Krievijā. Ja embargo noņems, tas būs pozitīvs ieguvums Latvijas eksportam," uzsver Šure.

Pēc Krievijas embargo noteikšanas, uzņēmumi pārtikas ražošanas nozarē piedzīvoja izmaiņas eksporta stratēģijās. Lai risinātu situāciju valsts sniedza atbalstu Krievijas embargo skartajiem uz finansiālās grūtībās nonākušajiem uzņēmējiem.

Par saņemto atbalstu Šure norāda: "Šī krīze bija tāds kā stumjošs faktors. Valdība pagriezās uz pārtikas eksporta pusi un palīdzēja uzņēmējiem reāli. Atbalsts, kas paredzēts līdz 2015.gadam ir ļoti labs un pareizs. Tad, kad notika embargo, tas bija loģiski sniegt palīdzību, jo mēs bijām svarīgi Latvijas ekonomikai. Atbalsts nav tikai pārstrādes rūpniecībai, bet arī citām. Varbūt valsts pārdomās un turpinās palīdzēt, mēs arī lūdzam turpināt palīdzēt. Eksportam jāpalīdz vienmēr, jo Latvijas ekonomikai tas ir svarīgi."

Par pārtikas ražošanas izaicinājumiem Šure min: "Pārtikas nozare pēdējos gados auga pārlieku strauji. Tas bija fantastiski, bet tad iestājās moments, kad sāka trūkt jauda. Tas ir svarīgi, jo jāriskē ar investīcijām un jāmeklē jauni tirgi. Ja mēs meklējam jaunus tirgus vai kapacitāti, atkal vajadzīga nauda un investīcijas. Tas ir apburtais loks, kas jāpārvar. Jo tālāk mēs eksportējam, jo aukstāka pievienotā vērtība."