Beināre: Krievijas embargo radīja izaicinājumus uzņēmējiem Latvijā

Ar vienu no lielākajiem 2014.gada izaicinājumiem dažādu nozaru uzņēmēji Latvijā saskārās pēc Krievijas embargo, jo samazinājās eksporta tirgi un pieauga konkurence iekšējā tirgū, tā trešdien, 3.decembrī, "Latvijas Biznesa gada pārskats" projekta ietvaros rīkotajā paneļdiskusijā televīzijas studijā "Rīga24" radījumā "Latvijas biznesa gads" norādīja Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktore Ilze Beināre.

Kā pilsētas informācijas portālu tīkls Pilseta24.lv uzzināja diskusijā, Latvijas ražotāji pēc Krievijas embargo saskārās ar izaicinājumu meklēt jaunus eksporta tirgus un realizēt preci Latvijā.

"Ne jau Latvija vienīgā ir cietusi no sankcijām. Visas valstis tagad meklē, kur iespiesties un tikt iekšā. Pārtikas rūpniecībā notiek ļoti liela aktivitāte meklējot jaunus tirgus," norāde Beināre.

Tāpat Beināre min, ka pēdējo gadu laikā Latvijā attīstījušies uzņēmumi, kas ražoto produkciju realizē ārējos tirgos.

"Ļoti ilgstoši mums bija maz uzņēmumi, kas nodarbojās ar eksportu. Tagad vērojams eksporta pieaugums. Šogad augusi efektivitāte ekonomikā," stāsta Beināre.

Par valsts sniegto atbalstu uzņēmējiem pēc Krievijas embargo, Beināre atzīst, ka finansiālais atbalsts tika sniegts nozarēm, kuras cieta visvairāk, piemēram, ražošanā un pārtikas rūpniecībā.

Komentējot Latvijas ekonomikas izaugsmi nākamajā gadā Beināre norāda, ka gaidāma stagnācija. Izaugsme gaidāma divu līdz trīs procentu robežās. Tāpat 2016.gadā gaidāms darbaspēka trūkums nozarēs, kas saistītas ar inženieriju.