Eksports IT nozarē palielinājies par 20%

"IT pakalpojumu eksports ne vienmēr uzrādās statistikā, jo preces nav jāved kā krava. Pateicoties Latvijas Bankas uzskaitītajai statistikai, mēs varam apjaust, cik liels ir eksports. Šajā gadā mums ir ļoti izcili rādītāji. Ja eksports ir pieaudzis par 20% salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, domāju, ka tas nav maz, jo mūsu nozare nav liela, " tā par eksporta pieaugumu IT nozarē stāsta Latvijas IT klāstera vadītāja Lilita Sparāne. 

Kā pilsētas informācijas portālu tīkls Pilseta24.lv uzzināja "Latvijas Biznesa gada pārskats" projekta ietvaros rīkotajā paneļdiskusijā televīzijas studijā "Rīga24" radījumā "Latvijas biznesa gads", lai gan valstī attīstījušies vairāki jaunizveidoti IT uzņēmumi, viens no lielākajiem Latvijas IT nozares trūkumiem ir labi apmācīts darbaspēks.

"Beidzot valstī ir attīstījusies jaunu uzņēmumu veidošana jeb start-up kustība. Jaunieši, kuri ieguvuši labu izglītību - viņi negrib būt tikai darba ņēmēji, bet veidot savu biznesu un būt darba devēji. Lielākais iztrūkums ir labi apmācīts darbaspēks. Visas nozares konkurē savā starpā, jo bērni Latvijā ir tik, cik viņi ir. Demogrāfiskā situācija diemžēl pasliktinās. Tuvākos desmit gadus būs ļoti grūti," norāda Sparāne.

Par IT nozares attīstību nākamgad un turpmākajos gados, Sparāne stāsta, ka gaidāma izaugsme, taču ievērojama algu palielināšanās nebūs.

"Visi ir piemirsuši paskatīties tendencēs. Ir plānots, ka nākamajos divos gadus līkne ies nevis uz augšu, bet turēsies pašreizējā līmenī. Nebūs viss tik rožaini, kā mums šķiet, - ka būs izaugsme un algu palielināšanās. Mēs esam reālisti, galvenais ir darbinieku kvalifikācija," norāda Sparāne.