Diskusijā par eiro ieviešanu eksperts ievērojamu krīzi Latvijai neparedz

"Viennozīmīgi tā bija pareiza rīcība. Mūsu attīstība ir prognozējamāka. Uzņēmējiem ir daudz vienkāršāk strādāt un prognozēt nākotni, kā arī pakārtot savu darbību stabilajai izaugsmei. Stabilitāte varbūt nav tik liela, kā daudzos gadījumos gribētos, bet tā ir ilgtspējīga, un ir pamats domāt, ka nākotnē mūs nesagaida tādas krīzes, kā 2008. un 2009.gadā pēc nekustamā īpašuma burbuļa plīšanas," tā Rīgas Ekonomikas augstskolas pasniedzējs Aivars Timofejevs norāda par ieguvumiem pēc Latvijas iestāšanās eirozonā.

Kā pilsētas informācijas portālu tīkls Pilseta24.lv uzzināja 1.decembrī "Latvijas Biznesa gada pārskats" projekta ietvaros rīkotajā paneļdiskusijā televīzijas studijā "Rīga24" radījumā "Latvijas biznesa gads", Latvijas stabilitāte pēc iestāšanās eirozonā vērsta uz uzņēmējdarbības un ekonomisko procesu attīstību.

Komentējot procesu un notikumu gaitu, kādā Latvija iestājās eirozonā, Timofejevs norāda: "Domāju, ka nobijies nebija neviens. Jā, zināms stress varbūt bija par to, kā pāriešana uz eiro notiks tīri praktiski. Domāju, ka pāreja ļoti daudzus Latvijas iedzīvotājus nomierināja. Skatoties no analītiskā viedokļa - visi Latvijas iedzīvotāji noteikti eiro ieviešanu uztvēra pietiekami dažādi. Tie, kas vairāk ceļo, pilnīgi viennozīmīgi viņiem eiro ieviešana ir devusi vairāk pozitīvo emociju, nekā cilvēkiem, kas dzīvo Latvijas laukos un īpaši tālu nekur nebrauc, kā arī ikdienā bija pieraduši ar latiem norēķināties fiziski, nevis elektroniski."

Timofejevs stāsta: "Atskatoties uz vienpadsmit mēnešiem eirozonā, var redzēt, ka cilvēki ir ne vien samierinājušies, bet arī aizvien vairāk novērtē eiro pozitīvos aspektus."

Uz paneļdiskusijas moderatora Anša Bogustova jautājumu vai eiro ieviešana Latvijā spējusi risināt globālus jautājumus un iedzīvotāju izceļošanu, Timofejevs atbild: "Te noteikti jāskatās uz medaļas abām pusēm. Latvija ir kļuvusi par vienu no eirozonas valsti, kā rezultātā arī investori uz mums skatās savādāk un ne tikai investori, bet arī cilvēki, kas ikdienā ierodas Latvijā - arī viņiem ir vieglāk orientēties Latvijas ekonomikā, algu un cenu līmenī. Nedrīkst skatīties tikai uz to, kā mūsu cilvēki reaģē, kad dodas ārpus Latvijas, bet arī uz to - ko eiro dod Latvijai. Latvija, kā maza un atvērta ekonomika viennozīmīgi būs ieguvēja, jo tagad ir iespējams daudz vieglāk, ātrāk un ērtāk novērtēt situāciju Latvijā."

Tāpat Timofejevs min, ka pēc eiro ieviešanas Latvijā atsevišķas nozares piedzīvos izaugsmi, jo eirozona devusi iespēju strādāt globālā līmenī. Šobrīd pieaugums vērojams tādās pakalpojumu sfērās, kā IT, medicīna un izglītība.