"Grindeks" eksports uz Krieviju veido 35% no apgrozījuma

Farmācijas kompānijas AS "Grindeks" produktu eksports uz Krieviju no kopējā apgrozījuma veido 35%, biznesa portālam "Nozare.lv" atklāj "Grindeks" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Viņš norāda, ka "Grindeks" produkcija tiek eksportēta uz 59 valstīm un veido 95% no kopējā apgrozījuma. "Krievija, kā arī pārējās NVS valstis ir nozīmīgas "Grindeks" sadarbības partneres. Eksports uz Krieviju ir pietiekami ievērojams - aptuveni 35% no "Grindeks" kopējā apgrozījuma."

"Grindeks" pastāvīgi seko tam, kā situācija Krievijā attīstīsies, un patlaban kompānija nav saskatījusi nevienu indikāciju, kas liecinātu, ka uzņēmuma pozīcijas Krievijā varētu nelabvēlīgi mainīties.

"Pēc mums pieejamās informācijas, visas likumdošanas iniciatīvas Krievijā šobrīd tiek virzītas nevis uz medikamentu importa aizliegumu, bet uz vietējo ražotāju atbalstu valsts iepirkumos. Savukārt komercsegmentā turpinās brīva konkurence," atzīmē Bundulis.

Taču, neskatoties uz iepriekš minēto, jaunu tirgu apguve norisinās nepārtraukti, meklējot un attīstot biznesu jaunos tirgos, kā arī slēdzot līgumus ar jauniem klientiem esošajos tirgos. Tādējādi norit plānveidīgs darbs, lai mazinātu biznesa riskus un atkarību no kāda konkrēta reģiona.

Pateicoties šim darbam, šogad "Grindeks" sācis gatavo zāļu produktu eksportu uz vairākiem jauniem tirgiem - Lielbritāniju, Somiju, Slovākiju, Spāniju un Nīderlandi.

Tāpat patlaban būtisku pārdošanas īpatsvaru no uzņēmuma kopējās realizācijas sāk ieņemt Tunisija un Vjetnama, ar kurām sadarbība sākta pērn. Piemēram, eksports uz Tunisiju, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir pieaudzis par gandrīz 80%.

Vēl viens no būtiskajiem virzieniem ir Ķīna, kur turpinās medikamenta "Mildronāts" reģistrācijas process, un patlaban tiek veikts preparāta trešās fāzes klīniskais pētījums.

Kā ziņots, Krievija varētu ierobežot rūpniecības preču importu no ASV un Eiropas Savienības, tādējādi reaģējot uz to piemērotajām sankcijām Krievijai, pirmdien, 18.augustā, vēstīja Krievijas laikraksts "Vedomosti", atsaucoties uz divām Krievijas amatpersonām.

"Vedomosti" norādīja, ka rūpniecības preču imports varētu tikt ierobežots gadījumā, ja Rietumi ieviesīs jaunas sankcijas pret Krieviju.

Savukārt, ja gadījumā Krievija ieviestu sankcijas pret farmācijas produktiem un medikamentiem, Latvijas zāļu ražotāja AS "Olainfarm" neizjustu gandrīz nekādas negatīvās sekas, biznesa portālam "Nozare.lv" teica farmācijas kompānijas "Olainfarm" valdes loceklis Salvis Lapiņš.

Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

Kompānijas "Grindeks" 2013.gadā apgrozījusi 118,5 miljonus eiro, kas ir par 0,8 miljoniem eiro jeb par 1% vairāk nekā 2012.gadā, turpretī sabiedrības peļņa 2013.gadā bija 13,4 miljoni eiro, kas ir par 24% vairāk nekā 2012.gadā, kad uzņēmuma peļņa bija 10,8 miljoni eiro, liecina "NASDAQ OMX" biržai iesniegtais revidētais pārskats.

"Grindeks" akcijas tiek kotētas "NASDAQ OMX Riga" Oficiālajā sarakstā, uzņēmuma lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans ar 33,29% akciju, Anna Lipmane ar 16,69% akciju, "AB.LV Private Equity fund 2010", kam pieder 11,38% kompānijas akciju, "Skandinaviska Enskilda Banken" (nomināla turētājs) - 10,22% un ""Swedbank" AS Clients Account" (nomināla turētājs) - 8,71%.