Savickis: valdības iesaistīšanās var sadārdzināt cenas

Valdības iesaistīšanās energokompānijas pārvaldē, var sadārdzināt cenas, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica SIA "Itera Latvija" vadītājs Juris Savickis.

Viņaprāt, ja Latvijas valstij ir garantijas, ka no tās vēlāk kāds investors pārpirks "Latvijas Gāzes" akcijas un valsts no šajā darījumā nopelnīs, tad valstij ir jēga iegādāties energokompānijas akcijas.

Pretējā gadījumā valstij nevajadzētu iegādāties "E.ON Ruhrgas" piederošos 47,23% AS "Latvijas gāze" akcijas. To nedrīkstot darīt, jo tikko Latvijas valdība iesaistīsies uzņēmuma pārvaldē, tā tiks noteikta politiska gāzes cena. Ja par gāzes cenu runā politiķi, parasti cenas kāpj, turklāt, ja uzņēmumu pārvalda valsts, zūd šī uzņēmuma pārvaldes efektivitāte, uzskata Savickis.

Pērn kļuva zināms, ka Vācijas uzņēmums "E.ON Ruhrgas" plāno pārdot daļas uzņēmumā "Latvijas Gāze", kā arī pamest visu Baltijas tirgu. Pērn valdība arī teorētiski aplūkoja iespējamos rīcības variantus, ja "E.ON Ruhrgas" izlemtu pārdot savas "Latvijas Gāzes" akcijas.

2013.gadā AS "Latvijas gāze" nopelnījusi 32,2 miljonus eiro, liecina uzņēmuma neauditētā finanšu pārskata dati, kas publiskoti biržā. Tiesa, pērn peļņa ir bijusi par 1,3% mazāka nekā 2012.gadā, kad tā bija 32,6 miljoni eiro.

2013.gadā patērētājiem pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 574 miljoniem eiro, kas ir par 5,6% mazāk nekā 2012.gadā.

Lielākais "Latvijas gāzes" akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH", kam pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16% - SIA "Itera Latvija".