Valdība tik drīz nepieņems lēmumu par "Latvijas Gāzes" akciju iegādi

Saistībā ar iespēju iegādāties Vācijas uzņēmumam "EO.N Ruhrgas" ("EO.N") piederošās AS "Latvijas Gāze" 47,23% akcijas ir daudz jautājumu, tāpēc nevēlos iegrožot termiņos Latvijas lēmuma pieņemšanu par gāzes kompānijas akciju iegādi, šodien pēc valdības sēdes sacīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

Šā gada aprīļa sākumā premjerministre Laimdota Straujuma (V) norādīja, ka valdībai atbilde par "Latvijas Gāzes" akciju iegādi jāsniedz līdz šā gada 2.maijam, taču šodien Matīss informēja, ka šīs dienas valdības sēdē jautājums par "Latvijas Gāzes" akciju iegādi netika izskatīts.

"Pagājušajā valdības sēdē uzklausījām informatīvo ziņojumu, bet nekādi konkrēti lēmumi netika pieņemti, jo ir jāanalizē situācija un jāorganizē sarunas starp Ekonomikas ministriju (EM) un "EO.N". Nekādi konkrēti termiņi, kādos šīs sarunas varētu notikt, netika apspriesti," uzsvēra Matīss.

Viņš piebilda, ka nevajadzētu iegrožot termiņos Latvijas lēmuma pieņemšanu par gāzes kompānijas akciju iegādi, jo pirms lēmuma par oficiālu sarunu sākšanu nepieciešams veikt detalizētu potenciālā darījuma izpēti.

"Saistībā ar "Latvijas Gāzes" akciju iegādi ir virkne jautājumu, piemēram, darījuma nosacījumi un prasības, kā arī kas notiks 2017.gadā, kad tiks liberalizēts gāzes tirgus utt.," sacīja Matīss.

Satiksmes ministrs uzsvēra, ka sarunas par "Latvijas Gāzes" akciju iegādi ir jāturpina, bet lēmums par to - pirkt vai nepirkt un kādi ir darījuma nosacījumi - nevar tikt pieņemts īsā laikā.

Pēc Matīsa teiktā, EM turpina sazināties ar "EO.N" par darījuma nosacījumiem, kādas "EO.N" varētu izvirzīt attiecībā uz gāzes kompānijas akciju iegādi. Matīss esošās sarunas raksturoja kā "ir sāktas konsultācijas ar "EO.N"".

Pērn kļuva zināms, ka Vācijas uzņēmums "E.ON Ruhrgas" plāno pārdot daļas uzņēmumā "Latvijas Gāze", kā arī pamest visu Baltijas tirgu. Pērn valdība arī teorētiski aplūkoja iespējamos rīcības variantus, ja "E.ON Ruhrgas" izlemtu pārdot savas "Latvijas Gāzes" akcijas. Pavļuts tolaik biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka valdība ir gatava rīcībai šādā situācijā.

Izskanējusi informācija, ka Vācijas kompānijas akciju vērtība "Latvijas Gāzē" varētu būt 600 miljoni eiro.