"Latvenergo" aicina par energoefektivitāti domāt arī ikdienā

Vai katrai mājsaimniecībai, ievērojot energoefektivitātes pamatprincipus, ir iespējams samazināt elektroenerģijas patēriņu vismaz par 10%?

Kā pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja AS "Latvenergo" pārstāvis, tad jā, tas ir iespējams un kā to izdarīt, to zina skaidrot AS "Latvenergo" Energoefektivitātes centra speciālisti. AS "Latvenergo" aicina par energoefektivitāti domāt gan 29.martā, Zemes stundā, gan, vēl svarīgāk - ikdienā.

Šī gada 29.martā plkst.20.30 pasaulē jau astoto gadu tiks atzīmēta Zemes stunda, kuras laikā ikviens pasaules iedzīvotājs, arī organizācijas ir aicinātas simboliski izslēgt apgaismojumu uz vienu stundu. Zemes stundas aicinājums ir parādīt savu apņemšanos rīkoties videi draudzīgi ikdienā, pievērst uzmanību vides problēmām un to risināšanas iespējām vai vienkārši padomāt par planētas nākotni un savām iespējām to ietekmēt.

AS "Latvenergo", tāpat kā Zemes stundas organizatori – Pasaules Dabas fonds, uzsver, ka šī stunda var likt aizdomāties par enerģijas un resursu taupīšanu, videi draudzīgāku dzīvi ikdienā. Ne visiem un ne vienmēr izdodas izslēgt elektrību Zemes stundas laikā, taču saprātīgus elektroenerģijas lietošanas paņēmienus ikviens no mums var padarīt par pašsaprotamiem ikdienas paradumiem – tērēt gudrāk un dzīvot gaišāk!

AS "Latvenergo" Energoefektivitātes centra projektu vadītājs Andris Spīdāns uzsver, ka ik stundu jebkurā dienā mēs elektroenerģiju varam izmantot racionāli, nepieciešami tikai zinoša speciālista padomi. Latvenergo klienti katru dienu izrāda interesi par energoefektivitātes jautājumiem, vēlas uzzināt, kā elektroenerģiju izmantot efektīvi. 2013.gadā organizēti 13 semināri, Energoefektivitātes centru apmeklējuši vairāk nekā 2500 klientu, kā arī 943 klienti saņēmuši konsultācijas telefoniski.

Balstoties savā pieredzē un novērojumos par Latvijas iedzīvotāju elektroenerģijas patēriņa paradumiem, Andris Spīdāns uzsver – veicot tikai dažas, pavisam vienkāršas paradumu izmaiņas, kas neprasa papildu līdzekļu ieguldījumu, katra Latvijas mājsaimniecība var samazināt savu elektroenerģijas patēriņu pat līdz 10%.

Vai zināt, cik liels ir jūsu elektroierīču enerģijas patēriņš gaidīšanas režīmā? Mēs zinām un ar savām zināšanām un praktiskiem padomiem dalāmies jau 16 gadus – AS "Latvenergo" Energoefektivitātes centrā.

Ja saskaitām, piemēram, visu mājās esošo gaidīšanas režīmā ieslēgto ierīču (TV, dekoders, mūzikas centrs, veļas mašīna, DVD atskaņotājs, dators, mikroviļņu krāsns, trauku mazgājamā mašīna) jaudas, tās var sasniegt pat 20W. Ikdienā, lietojot šīs elektroierīces, taču atstājot tās gaidīšanas režīmā, mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš palielināsies par 10 kWh mēnesī jeb 120 kWh gadā. Ja lietotājs vēlas šo enerģijas daudzumu ietaupīt, jāizslēdz TV, DVD atskaņotāji, veļas un trauku mazgājamās mašīnas ne tikai ar pulti vai slēdzi, jo elektroenerģija tiek patērēta tāpat – gaidīšanas režīmā. Savukārt pārējās elektroierīces jāatvieno no elektrotīkla uz laiku kamēr tās netiek lietotas.

Vēl kāds praktisks piemērs. Darbojoties mājās ir pieradums fonā ieslēgt televizoru, taču ja tā vietā izvēlēsimies vienkāršu radio, tad gada laikā ietaupīsim pat 50kWh elektroenerģijas.