Viedoklis: Supercikls un teju divkāršoti apjomi – eksports bez bremzēm

Dainis Gašpuitis, "SEB bankas" ekonomists
kokrupniecibas eksports.jpg

Vietējo uzņēmumu eksporta rādītāji atsevišķās nozarēs ir teju dubultojušies. Lai gan būvniecībā pieprasījums pēc materiāliem būs tik spēcīgs, ka eksperti sagaida pat superciklu, uzņēmējiem tomēr jādomā arī par rudenī gaidāmo saslimstības pieaugumu un eksporta kvalitāti.

Jūnijā Latvijas preču eksports pieauga par 31,7%, bet apjoms sasniedza jau 1,3 miljardu eiro.

Apjoms gandrīz dubultojas

Kāpums bija vērojams praktiski visās preču grupās, izņemot farmācijas produktus.

Īpaši izceļams joprojām ir kokrūpniecības eksporta pieaugums, kas jūnijā ir audzis par iespaidīgiem 87% jeb 143 miljoniem eiro.

Ievērojams pieaugums ir arī parasto metālu un to izstrādājumu eksportā (+48,4 miljoni eiro jeb 57,4%) un minerālproduktu eksportā (+25,2 miljoni eiro jeb 56,1%).

Nesnauž arī kaimiņi

Šobrīd vērojamais preču iztrūkums un piegāžu traucējumi rada labvēlīgus apstākļus Latvijas eksportā, bet vienlaikus veido spiedienu arī uz vietējo nozaru izmaksu pieaugumu. Krasās izmaiņas redzam arī Lietuvas un Igaunijas eksporta rādītajos, kas gan uzrāda pat nedaudz lielāku pieauguma tempu.

Uzņēmējiem ir svarīgi sagatavoties jaunajam saslimstības vilnim, lai izvairītos no darbības pārrāvumiem un izmantotu labvēlīgo konjunktūru attīstībai. Rudenī neliela negatīvā ietekme apjomos būs manāma no krituma graudaugu ražā.

Tikmēr būvniecības industrijas pārstāvji pasaulē izsaka viedokli, ka tuvākajā laikā gaidāms būvniecības supercikls, kas nozīmē, ka būs spēcīgs pieprasījums pēc dažādiem būvniecībā izmantojamiem materiāliem, tai skaitā kokmateriāliem.

Taču jautājums, cik vērojamais kāpums kokrūpniecībā ir noturīgs, saglabājas. Katrā ziņā apjomi pieaugs, bet vēlamais rezultāts būtu arī eksporta kvalitātes – apjomi ar augstāku pievienoto vērtību – uzlabošanās.

Taču to varēs novērtēt pēc zināma laika. Vismaz tuvākajā laikā eksports būs labs atspaids ekonomikai un patēriņam, ko turpinās nomākt infekcijas klātesamība.