"Rūdolfs" ražos bērnu biezenīšus arī ar pienu, jogurtu un gaļu

Dārzeņu un augļu biezeņu zīmola "Rūdolfs" ražotāja SIA "Lat Eko Food" plāno paplašināt produktu līniju, biezenīšiem pievienojot arī pienu un jogurtu, kā arī gaļu, jaunās Ādažu rūpnīcas atklāšanas pasākumā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Egija Martinsone.

"Mums ir izstrādāti jauni produkti, kas paredz arī gaļas pievienošanu biezenīšiem. Tāpat būs arī jauna produktu līnija ar pienu un jogurtu, jo pieprasījums pēc visiem šiem produktiem ir ļoti liels, īpaši eksporta tirgos. Uzņēmumam ir sadarbība ar zinātniskajām institūcijām, kas palīdz izstrādāt receptūru, nezaudējot produktu uzturvērtību, bet saglabājot to garšu un vērtību," sacīja Martinsone.

Viņa arī norādīja, ka jaunajā rūpnīcā Ādažos būs iespējams pārstrādāt piecas tonnas izejvielu dienā, kas bioloģiskās produkcijas audzētājiem nozīmē labu noietu. Tomēr rūpnīcas jauda nenozīmē, ka tikšot pieņemta jebkura izejviela.

"Lai gan rūpnīcai būs nepieciešams ļoti liels izejvielu apjoms, tas nenozīmē, ka tiks pieņemts jebkas, kas izkrauts no mašīnas bagāžnieka. Mums ir ļoti stingras kvalitātes prasības - augļiem vai dārzeņiem jābūt safasētiem maisos, ar bioloģiski sertificētas saimniecības uzlīmi, novākšanas datumiem utt.," sacīja uzņēmēja.

Jautāta par galveno problēmu bioloģiskās pārtikas ražošanā, viņa norādīja, ka tās ir grūtības prognozēt pasūtījumu izpildi.

"Grūti paredzēt, vai saņemsim visu, ko esam pasūtījuši. Līgumus parasti slēdzam jau februārī, lai zemnieki var plānot sējumus, bet diemžēl nekad nav garantijas, vai izaugs apsolītais daudzums. Ir dažādi kaitēkļi, kas no augiem jānolasa ar rokām, nelietojot ķīmiju, tāpat ir dažādas dabas kaprīzes, augu slimības, līdz ar to nekad simtprocentīgi nevaram rēķināties ar pasūtījuma izpildi. Tādēļ nekoncentrējamies uz vienu saimniecību, bet sadalām pasūtījumus pa reģioniem," sacīja Martinsone.

Viņa arī atzina, ka minētā iemesla dēļ dārzeņu un augļu iepirkumi plānoti arī Igaunijā un Lietuvā.

"Protams, eksporta tirgiem iepirksim izejvielas arī no kaimiņvalstīm, jo tiem apjomiem, kas paredzēti eksportam, ar vietējo izejvielu nekādi nepietiks. Vajadzēs piepirkt klāt. Bet, godīgi sakot, Taivānā, Korejā vai Kuveitā pircējam ir gluži vienalga, vai prece nāk no Latvijas, ko vairumā gadījumu nemaz nepazīst. Svarīgākais, ka tā ir bioloģiskā pārtika no Eiropas. Savukārt Latvijas patērētājs tiks nodrošināts ar produkciju, kas gatavota tikai no vietējām izejvielām," sacīja uzņēmēja.

"Lat Eko Food" jaunajā ražotnē "Rūdolfs" ieguldījis četrus miljonus eiro. Projekts tapis ar Viļa Vītola seniora un Viļa Vītola juniora līdzfinansējumu, savukārt 50% finansējuma izmantoti Eiropas Savienības (ES) struktūrfondi. Jaunās ražotnes standarti atbilst Eiropas Savienības augstākajām prasībām gan bērnu pārtikas, gan bioloģisku produktu ražošanā, kā arī jaunākajiem zinātnes sasniegumiem.

Paredzēts, ka ap 85% saražoto biezeņu tiks eksportēti, meklējot jaunus tirgus līdzās jau esošajiem tirgiem Kuveitā, Korejā, Lielbritānijā.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Lat Eko Food" apgrozījums 2013.gadā bija 94 373 eiro salīdzinājumā ar 32 437 eiro apgrozījumu iepriekšējā gadā.

Uzņēmuma peļņa bija 3104 eiro salīdzinājumā ar 5189 eiro 2012.gadā.

"Lat Eko Food" reģistrēta Jelgavā 2010.gada 2.septembrī, uzņēmuma pamatkapitāls ir 11 381 eiro. Saimniecisko darbību uzņēmums sāka 2011.gadā.

"Lat Eko Food" lielākais īpašnieks ar 47,39% kapitāldaļu ir SIA "VVMV", 27,56% kapitāldaļu pieder Vītolam, bet 25,05% - Martinsonei.